Нашето предложение

PILS
PILS
31.90
Купи

Oranje Bock
Oranje Bock
31.90
Купи

Промоции

Bock Beer
Bock Beer
40.90
Купи

Gold
Gold
31.90
Купи

Печат Е-мейл

История на бирата

Историята на бирата е почти толкова древна, колкото и историята на човечеството. Най-ранните данни за варене на бира са отпреди 6000 години!

И, както често се случва в науката, и при бирата всичко е започнало най-вероятно по случайност. Не можем да сме абсолютно сигурни за това, как се е появила, но се предполага, че парче хляб или зърно са попаднали във вода и са започнали да ферментират.

За факта, че шумерите са отдавали голямо значение на новото питие, говорят и достоверни исторически сведения, според които е съществувала богиня на пивоварството, наречена Никаси. Химнът, посветен на нея, е същевременно и най-ранната рецепта за правене на бира. От него разбираме, че за приготвянето на бирата по онова време се е ползвал препечен хляб, смачкан и смесен с вода. Новата напитка, наричана съвсем правилно, „божествена”, правела хората „развеселени, прекрасно и безкрайно щастливи”.

Вавилонците доразвиват производството на бира. Събраните до момента данни показват, че те са приготвяли 20 различни вида бира.

Онзи първообраз на съвременната бира бил нефилтриран, мътен и с горчива утайка. И въпреки това бързо станал широкоразпространен. Може би точно заради това вавилонският цар Хамурапи издава указ, с който се лимитира дневната дажба от бира на човек. Колкото по-висок бил социалният статус на човека, толкова повече бира имал право да изпие той. Висшите служители можели да изпиват по 5 литра бира на ден!

Египтяните внасят промени в рецептата за приготвянето на това чудно питие, като започват да правят бира от непечено тесто.

Гърците и римляните продължават традициите на пивоварството. Според Плиниус в някои райони на Гърция бирата, макар мътна и почти без пяна, била по-популярна дори от виното. Тя водела до промяна на настроението и по тази причина древните народи смятали, че бирата има собствен дух, който подчинявал духа на пиещия. За тях бирата имала свръхестествени свойства.

Германските племена също почнали да варят бира и я използвали, както за различни ритуали, така и за удоволствие.

С разпространението на Християнството и манастирите, настъпва истински разцвет за варенето на бира. Монасите започват не само да варят бира по известните до тогава рецепти, но и да търсят начини за подобряване качеството, цвета и вкуса й.

През Средновековието основно жените са варили бира вкъщи. По същото време в Англия специален кариран флаг е посочвал къде се предлага „храната напитка”. Това се налагало от факта, че много малко от поданиците на краля можели да четат. Първообразът на английската бира се наричал „ейл” и не приличал много на бирата. Той бил сладък. До края на 14 и началото на 15 век обаче, той бил почти изцяло изместен от горчивата на вкус напитка, донесена от Фландрия. Тя съдържала хмел, който не само й придавал специфичния леко горчив вкус, но бил и идеален консервант. Била наречена „бира”.

През 1587 сър Уолтър Ралей е първият, който вари бира в Америка, щатът Вирджиния. Опитът обаче не е от най-сполучливите и колонизаторите пращат молба да Англия да им бъде доставена по-добра бира.

Почти до 17 век пивоварството остава семейна традиция. Едва по-късно започват да се появяват специализирани пивоварни, които бързо придобиват популярност.

Днес в света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. Конкуренцията между пивоварните е огромна. Сред най-известните имена на производители на бира са … Те издържат на силната конкуренция вече повече от 100? Години.

Ние Ви предлагаме да се възползвате от предложенията, които ще намерите на този сайт, и да опитате истинска, домашно приготвена бира с неповторим вкус!

Наздраве!

 

 

Моята поръчка

Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.

На чаша... БИРА!

Знаете ли, че… Според различни хроникьори бирата се е смятала за най-добрата храна за новородени след майчината кърма. А мъжете вярвали, че тя повишава потентността им.

*

Намерете ни и във...

 


Условия за ползване | Условия за доставка | За нас
Copyright © 2007 BIRATA.NET - Всички права запазени!За предложения и мнения относно този сайт: admin@birata.net.

За да се забавлявате с Нашия сайт и да се насладите на истинска Домашна бира, трябва да сте пълнолетен. За да потвърдите, че имате навършени 18 години, моля използвайте бутона "Влез"


Ако нямате навършени 18 години, моля използвайте следния линк.
Благодарим Ви!